headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Voorbereiding voor je reis

Is je reis naar Japan geboekt? Dan kan de voorpret beginnen! Naast het lezen van een goede reisgids, het oefenen van wat woordjes Japans en het bekijken van blogs en reisinfo, zijn er ook een aantal écht belangrijke zaken die je moet regelen. Hier geven we je een aantal tips & links ter voorbereiding van je reis:

 

Reisdocumenten
Als Nederlandse toerist heb je voor een bezoek aan Japan geen visum vooraf nodig, bij aankomst in Japan krijg je een visum voor 90 dagen in je paspoort. Je paspoort moet geldig zijn tot het  vertrek uit Japan, en je moet nog een lege pagina hebben voor de stempel, maar verder zijn er geen eisen. Heb je geen Nederlands paspoort, of ga niet als toerist? Dan raden we je aan om jezelf goed te laten informeren naar de voorwaarden (bijvoorbeeld bij de Ambassade). Tip: Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. Of scan ze in en bewaar ze op je telefoon of in je inbox. Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien nodig!

 

Japan inentingenInentingen
Inentingen zijn in principe niet nodig voor een bezoek aan Japan. Het land staat bekend als ‘ziektevrij’ & schoon, en de medische faciliteiten hebben een hoog niveau. Je kunt voor de zekerheid voor meer informatie eventueel contact opnemen met  je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over de beste voorzorgsmaatregelen.

 

Kijk voor informatie en adressen op de website van GGD Reisvaccinaties, de Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam of het LCR: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 

Een andere -zeer handige- mogelijkheid is de service van Thuisvaccinatie.nl: een arts komt bij je thuis of op kantoor, wanneer het jou uitkomt (dus ook ’s avonds en in het weekend) om advies Thuisvaccinatie Namibiete geven en eventueel direct te vaccineren! De rekening wordt -indien gewenst- naar je zorgverzekering gestuurd. Lees hier meer over Thuisvaccinatie.nl, en bekijk het handige overzicht dat zij geven voor de vaccinaties voor Japan.

 

Medische hulp
De medische zorg in Japan is uitstekend maar wel erg prijzig. In het geval van een medisch noodgeval, is het aan te bevelen een taxi te nemen en direct naar het ziekenhuis te gaan om onverwachte kosten te voorkomen. Check voor vertrek goed met je reisverzekering of je een goede ziektekostenverzekering hebt zonder maximum dekking, dus een wereldwijde dekking tegen kostprijs!

 

Japan parkeren bij de luchthavenParkeren bij de luchthaven
Heb je al nagedacht over hoe je naar de luchthaven reist? Misschien wil iemand je wegbrengen en ophalen, of reis je met de trein. Maar als je zelf per auto gaat, is het handig om op tijd een (goedkopere) parkeerplaats te reserveren. Hoe eerder, hoe meer keuze & hoe voordeliger!

 

Via Parkos krijg je van meerdere luchthavens een overzicht met alle mogelijkheden & de beschikbaarheid met prijs, inclusief valet-parking en ‘budget’-parkeren in de omgeving met shuttlebus. Wij vinden deze site een echte aanrader!

 

Ik ga op reis en neem mee………..
Natuurlijk is het handig als je niets vergeet mee te nemen, maar de inhoud van je rugzak of koffer is voor iedereen anders! Daarom raden we je aan om je persoonlijke paklijst samen te laten stellen via een van de handige online tools: meenemen.nl, ikneemmee.nl of samoon.nl. Je kunt hierop je bestemming en soort reis aangeven, waarna er een paklijst verschijnt.Japan wat neem ik mee

 

 

Vergeet in ieder geval niet het volgende:
-genoeg digitaal geheugen voor je camera (je zult het nodig hebben)!
-extra kopieën van je e-tickets, paspoort en verzekeringspolis (of scan ze in en bewaar ze in je inbox zodat je er altijd bij kunt)!
-zonnebrand voor de tropen (de zon is in de meeste landen veel sterker dan in Nederland, ook bij bewolking!).
-wat reservespullen, ondergoed en evt. lenzenvloeistof in je handbagage (erg handig bij vertraging of verlies van je koffer/rugzak)!

 

 

Elektriciteit
Het voltage in Japan is overal 110 volt. Er zijn echter 2 soorten frequenties in gebruik: 50 hertz in het oosten en 60 hertz in het westen (incl. Nagoya, Kyoto en Osaka). Apparaten die makkelijk converteerbaar zijn naar andere frequenties zijn handig (bijvoorbeeld haardroger, scheerapparaat). Voor apparaten die niet converteerbaar zijn naar andere frequenties heb je een transformator nodig! Houd er ook rekening mee dat je in Japan een verloopstekker nodig hebt om de stopcontacten te kunnen gebruiken!

Japan Rail Pass

 

Japan Rail Pass
Als je tijdens je reis gebruik gaat maken van een Japan Rail Pass, raden we je aan om de zeer handige site HyperDia bij je favorieten op te slaan. Dit is zoiets als de ‘NS routeplanner’ van de Japanse Spoorwegen. Als je bij ‘more options’ -links, in het blauwe vlak- de NOZOMI en de Private Railway uit vinkt (want deze mag je niet gebruiken met de Rail Pass) krijg je alle treinen te zien die je kunt nemen met de JR Pass. Handig om vooraf al je treinreizen op te zoeken en te bekijken wat de beste route is. Er is ook een app, zie de linkjes op de site! Ook heel handig is de app van Navitime, hier vind je naast de treinen ook alle bussen en ander lokaal vervoer. Kijk voor de app eerst op de site!

 

 

Kijk- en leestips
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken, websites en reisgidsen.

 

Leesboeken:
– Norwegian Wood – Haruki Murakami
Het boek gaat over Watanabe, een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend, jaren geleden. Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.

– Lost Japan – Alexander Kerr
In het boek vertelt de schrijver zijn ervaringen van de 30 jaar die hij in Japan heeft doorgebracht. Hij schrijft over de omgangsvormen, kunstuitingen, vechtsporten, voedingswijzen en religie.

– Dagboek van een Geisha – Arthur Golden  (het boek is later ook verfilmd)
Het verhaal speelt zich af in Japan in de 20ste eeuw, en gaat over Chiyo die op haar 9de  verkocht wordt aan een geisha-huis. De film vertelt het verhaal hoe zij uiteindelijk de beroemdste geisha van Japan is geworden.

 

Films:
– The Last Samurai – Edward Zwick
Het verhaal speelt zich af in Japan na de Burgeroorlog. Captain Nathan Algren wordt gevangen genomen door de Samurai. Hij wordt opgenomen in deze samenleving en besluit om aan hun zijde mee te vechten.

– Memoires of a Geisha – Rob Marshall
Verfilming van het boek: Dagboek van een Geisha

– Hiroshima – Koreyoshi Kurahara en Roger Spottiswoode
De film vertelt het verhaal hoe de militaire breinen achter het Manhattan Project, na orders van president Truman, de eerste atoombom ontwikkelen. Het wapen werd als eerste gebruikt bij de aanval op Hiroshima, aan het eind van WO II.

 

Reisgidsen:
Expert Reisgids Japan – David Scott
Japan – Chris Rowthorn e.a., Lonely Planet (eng.)
Insight Guide Japan – div. schrijvers (ned.)
Japan – Johan Somerwil, Dominicus reeks (ned.)

 

Een echte aanrader vinden wij de webwinkel van FJMGBOOKS, hier koop je o.a. de Lonely Planet Japan en verschillende stedengidsen voor een prima prijs & met snelle verzending!


Sites:
Website van de Japanse National Travel Organization met veel handige (up to date) reisinformatie
Japan startpagina: verzamelpagina met veel links
Site van de Japanse ambassade in Nederland
Tokyo.nl,  reistips en reisadvies voor Tokyo en Japan

Contact
close slider